TVAJLAJT

by Vidimvas

Ok, končno sem se spravila in pogledala zadnji inštalment tvajlajta … what a load of shit.

Mislim, prebrala sem knjige (in English) in že tam je bilo res naporno brati vse te srednjeveške predstave o tem, kako naj bi življenje mlade ženske zgledalo, ampak film je pa res še veliko slabši. I don’t even know where to begin… in to ne o filmu, ki ima slabe dialoge, igra je čudna in zgodba je pač taka kot je. Tud režija ni ne vem kako bleščeča, fotografija tudi ne.

Ampak kaj povedati o knjigah, ker že vse vemo? Kako je avtorica mormonka in Američanka, kako je za najstnike ideja o taki popolni ljubezni privlačna, kako vsi hočemo biti nesmrtni in kako so vampirji končno postali družbeno sprejemljiva skupina, ki bi jih lahko imeli za sosede. Kako se feministke križajo, ker je Bella popolnoma nesamostojna, zmedena, zadeta od Edwarda in kako sledi najbolj varnem in najbolj pravem sistemu: poroka-seks-nesplav-otrok-afterlife. Kako je seks brez zaščite in kako splav ni rešitev … sicer me ta pro-life element ni tako motil, ker (če se prav spomnim tudi iz knjige) recimo Bella “začuti” otroka in si tako ne more predstavljati splava. Večje težave imam tam, kjer je ali ženska prisiljena obržati otroka, čeprav ga ne želi oz. ko je splav prepovedan. Podobno kot pri ja ali ne otroci, if you are feeling it, go for it, otherwise no thank you.

Ne, dajmo se osredotočit na edino res žalostno zadevo, o kateri se v mojem krogu včasih pogovarjamo. Imamo avtorico – žensko, da poudarim – ki piše knjige o glavni junakinji – ženski, da pudarim – pa vztraja na patriarhalnih, tradicionalnih in klišejskih predstavah. Avtorica ima moč, da naredi KARKOLI, KAKORKOLI, ampak vseeno se odloči perpetuirati dani sistem. In to je samo žalostno. Tudi avtorji – moški, da poudarim – imajo to moč, ampak jo redko izkoristijo. Ne pravim, da imajo avtorji in avtorice nalogo ali dolžnost, da to počnejo, saj literatura in kultura (visoka, nizka, pop, kič … kakrkšnekoli “stopnje”) nimata kakršnekoli naloge ali misije, ampak včasih, res včasih bi bilo fino srečati kaj takega. Mislim, saj se zgodi, ampak tako redko, da redko pomislimo na to, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Hvala za đez.

Advertisements