MOJ FETIŠ: POPULARNO(ST)

by Vidimvas

Kot ste že ugotovili imam nekaj fetišev. Eni so čisto v redu, drugi pa niti niso tako v redu, ampak so tečni. Eden izmed tečnih fetišev je zanimanje za stvari, ki so popularne. In to tako mejnstrimovsko popularne. Ala LMFAO, Nicki Minaj (glejte to, obljubljam vam, da vam ne bo všeč), Katty Perry, MDNA, Kony2012, nič več Heidi in Seal itn. What is up with that?

Ne vem.

Kako si lahko predstavljate ta moj fetiš? Ko neka stvar postane popularna, potem eksplodira in je povsod. In, ker še malo gledam nemško pop TV, potem vem, vsaj približno, kaj je kdaj popularno. In kaj se potem zgodi z mano? Predstavljajte si psa – prosim, ali nemško dogo ali pa irskega volčjega hrta. No, to so veliki goofey dogs, a bit dopey, ki lazijo naokoli, če bi lahko govorili bi rekli samo “duh” (tisti angleški dddd, ne ghost), mahajo z repom in se slinijo. In potem nekaj eksplodira in gredo navdušeno pogledat, se slinijo, mahajo z repom in po možnosti še skočijo nate. In potem malo vohajo, se malo slinijo in potem “oh, nothing special, I will go back to licking my balls”. Tako nekako je moje zanimanje za popularne stvari. “Oh, so Heidi and Seal are no longer together. A.”

Edini semi razlog, ki sem ga identificirala, zakaj gledam svetovno popularne stvari je sledeči. Ko pop zvezde ali medijske osebnosti recimo gredo v Starbucks in naročijo vodo, potem ima to tako “moč”, da gredo vse ostale ovce v Starbucks po vodo. In ta moč, ta latentna moč vplivanja je meni neverjetno fascinantna. Rhianna uleti v modercu in džins jakni in je džins jakna nazaj. Ta moč, ki jo ti ludje imajo, pa jo izrabljajo za to, da je džins popularen, me iritira. (Okej, Clooney being arrested in front of the Sudanese embassy is nice, but it still doesn’t change the famine in Sudan.) Še posebej je to jasno pri nadaljevankah, ki postanejo hit. In pri knjigah. In pri pop glasbi.

Igra stolov … o, pardon, prestolov … je tak primer. People in position of power, choose to perpetuate things. Tvajlajt je tudi tak primer. Tvajlajt je za miljone najstnikov po svetu dejansko neke sorte biblija. Zame so bili to 5 prijateljev, Novohlačniki in Agatha Christie. Ne vem, če poznate 5 prijateljev: gre za 5 prijateljev + pes, ki rešujejo skrivnosti in kazniva dejanja. V 5 prijateljev je bila George. George je punca, ki se je obnašala kot fant, ker si je mislila, da med njo in Dickom in Julianom ni razlike.  Oblačila se je kot fant, imela kratke lase, bila pogumna, nesramna, močna itn. I wanted to be George. Now girls want to be Bella. Upam, da želi kakšna biti kot Lisbeth ali Susannah ali Buffy ali Lara ali The Bride ali Ksena. I am a nerd in gledam sledeče nadaljevanke: Fringe, Grey’s anatomy, Private practice, The good wife, Doctor Who, Sherlock, Being human, Supernatural, The Big Bang Theory, Dr. House, Torchwood, Lie to me (ko je še bil) in v letih pred tem še marsikaj (Prison brake, Lost, Igro stolov spremljam na eno oko, Criminal minds vsake toliko časa, Everwood v nemščini, ko je še bil …). V koliko teh nadaljevankah mislite, je glavni lik ženska? V prvih štirih. Vse ostalo je samo eno veliko perpetuiranje.

Ali veste, da od Amazon samih, torej, kako so se same prikazovale ni enega prikaza z odrezano desno joško? Vse ostalo so zapisi in kipi in reliefi in slike … moških. Ali veste, kdo so bile Fon iz Dahomeya? Ne? I am not surprised. Se vidi, da sem že spet nekaj brala in da je moj povst od poskusa razlage popularnosti, prešel na moj never ending lajtmotiv femnizem in kaj zdaj. I need to work on my something.

Advertisements