MLADI IN ZNANOST

by Vidimvas

Pred nekaj dnevi je Slovenija razglasila mesta za mlade raziskovalce in raziskovalke. Naj popravim, Slovenija je razglasila število profesorjev in profesoric, ki so se javili, da bi imeli mladega raziskovalca ali raziskovalko. Tu se gremo te zadeve državno, kar pomeni, da se na razpisu potegujejo ne glede na univerzo ali inštitucijo, ampak na področje… torej fizika, sociologija, ekonomija itn.

In kaj me je najbolj razv … pardon, razpizdilo? Da so se na fakulteti z največ zaposlenimi v Sloveniji do finalne runde priboksali 4 profesorji. Š.T.I.R.I. Od približno 600 zaposlenih. Dopuščam možnost, da se jih je prijavilo več, pa so izpadli. Izpadeš lahko zaradi sledečih razlogov:

– nepopolna prijava (kot vsi normalni ljudje lahko kaj pozabiš dodati zraven);

– nimaš dovolj točk (kot vsi normalni ljudje se lahko zgodi, da enostavno nisi dovolj dober);

– premalo mest (Slovenija reče npr. letos literarni vedi 5 mest (not!), prijavi se jih pa 20 (sploh not!) in pač izpadeš);

– se sploh ne prijaviš, ker itak nimaš dovolj točk in itak je vse dogovorjeno in itak ni primernega kandidata!

Kako, kako, kako prosim naj mladi damo prst v znanost, če pa se ne moremo nikamor prijaviti? Zavedam se, da nas je itak vseh preveč in kdo potrebuje 20 literarnih vedcev (ja, to bo od sedaj naprej beseda) na leto, ko pa nič ne moremo prigospodariti? Kako, prosim, naj kaj raziskujem ali delam na projektih, če na lastnem oddelku že več kot 10 let ni bilo mladega raziskovalca ali raziskovalke, projekti, ki so, so pa tako dobro poskriti, da se jih še profesorji ne spominjo prav dobro? Vem, da moram jaz sama masirati profesorico, da se ona prijavi in da se potem jaz prijavim, da me potem dodelijo prav moji profesorici. Kako je ta sistem fer do vseh ostalih, ki bi radi poskusili iskreno in na podlagi lastnega znanja in pisanja kam priti, ne vem. Ali pa ti kar direktno rečejo, vam damo službo in se prijavite, pa bo. Fantastično, seveda, takoj. Kaj pa tisti, ki nočemo in ne bomo tega počeli? Ko nas jebe, seveda. Za poštene in iskrene ni prostora. (Ogabno slovenceljski stavek, I just threw up in my mouth a bit.)

Obup, samo to lahko rečem. In če kdo želi iti študirat na doktorski študij, raje ne. Res raje ne, raje pojdite delat in se izobražujte sami v prostem času. Bo bolj kvalitetno in več boste imeli od tega.

Advertisements