ZAKAJ SMO VSE ŽENSKE FEMINISTKE?

by Vidimvas

Zadnjič sem na morju prebrala knjigo o feminizmu, s katero se ne strinjam čisto, ampak je vseeno zelo poučna. Gre za How to be a Woman od Caitlin Moran (sicer imam knjigo trenutno jaz, je pa od Sanctuary, tako da se za posojo z njo zmenite).

Torej, med otroškimi travmami, joškami, menstruacijo, masturbacijo, rojevanju, kilami in moškimi … in seksom, Moranova piše tudi o tem, zakaj smo (ali nismo) vse ženske feministike. Pa se mi je najprej ta misel zdela tako logična, da sem bila malo razočarana, da o tem piše. Pa vseeno me je prepričala, ko je navedla sledeče podatke:

a) Volilna pravica za ženske je stara 70 let.

b) Ženske zaslužijo 30% manj kot moški.

c) Dejansko ženske ne vemo (več), kaj je to feminizem.

K a). Mi, govorimo o ljudeh trenutno živečih ali preteklo živečih v socialistično-komunističnih blokih/satelitih/državah, smo kar se tega tiče – volilne pravice za ženske – relativno razvajeni. There was no Rosa Parks being tired on the bus. Or not eating for months. Prišel je režim, s svojo “mi smo partija, jebemo vse druge” in rekel tudi vsi – VSI – nas volite. In kar tako smo ženske lahko volile … baš sicer ni bilo izbire in vseeno smo bile tudi matere itn. Smo pa bile tudi delavke. V GB, F, D, I, E in drugje so se ženske morale AKTIVNO ZABORITI, da so jim priznali volilnpo pravico. AKTIVNO. ZABORITI. Kar pomeni, da pomnijo časov prej in dejansko pomnijo “The Struggle” za čase po tem. OK, obstaja možnost, da je kje kaka post-socialistična feministka tole vse lepo že opisala in pokritizirala, ampak hej … I was at sea with no internet.

O b). To je statistika VB izpred parih let. A si predstavljate, kako je, če delate v podjetju na istem mestu, s popolnoma istimi leti itn. pa dobite 30% manj … cuz you lack a penis. Maybe bring one to work one day … a big purple one. Seveda to pri nas ni problem, kao. Mislim, da kar se pa tega tiče, smo v statistikah OK. Če se že radi ubijamo, nabijamo dolg, študiramo do n, potem vsaj približno isto zaslužimo … približno. Razlike so v tem, da ženske zaslužimo manj, ker enostavno ne zasedamo tako visokih funkcij. Nismo tako komolčaste, ali kaj? Ne, samo še vedno nismo navajeni, da ženska kaj vodi. Potem je ali prelepa, ima preveč denarja in ne sme z letalom v Milano po čevlje, al pa potem nismo prepričani, ali je sploh ženska. Ah, imeti službo v slovenskem parlamentu … jest bi skoz nekoga tožila. Ženske zaslužimo manj in čeprav nas je več, nas je manj.

Končno o c). Dejansko nisem prepričana, da ženske (in moški) točno vemo, kaj feminizem sploh je. To ni sovraštvo do moških, to ni zažiganje modrca, to ni ne-britje ali pa glasno preklinjanje. Čeprav vse zgoraj našteto tudi lahko je feminizem. Ah, kompleksnost ženskosti. Ne, feminizem je stanje oz. zavedanje, da ženske od nekdaj nismo enakovredne in da to nima nobenega smisla in se je proti temu potrebno boriti. Pa ne govorim o visokih petkah, ozkih kavbojkah in odpiranju vrat. Govorim o tako subtilem šovinizmu in mačizmu (in patriarhatu), da ga ženske same perpetuiramo (ponavljamo, reproduciramo), ker je zapisan v naš jezik, v naš sistem razmišljanja. Da uporabljamo večinoma moške slovnične oblike (I dare you, vzemite kuli in kaj napišite v 1. ali 3. osebi ednine oz. množite in pri tem uporabljajte same ženske oblike; občutek je takoj drugačen), da ko rečemo oseba, takoj pomislimo na moško osebo, da ko rečemo dejansko skoraj vse, za tem storji falus. Prosim, tisti in tiste, ki lahko, preberite kaj od Judith Butler … she will blow your mind. Da so vsi največji filozofi filozofi in ne filozofinje. Da za ženske velja, da ko karkoli rečemo ali naredimo ali ne ali oblečemo, to pomeni, da … Ne, nič to ne pomeni, I just wanted to wear jeans. Da, ko moški kaj obleče, enostavno nekaj obleče, me pa nekaj sporočamo. Čeprav včasih vsi kaj sporočamo.

Ženske (in moški; predvsem moški bodite feministi … ne boli, dejansko je celo malo seksi) ste, smo feministke. Bi morale biti, bi se morale vsaj malo, če ne veliko zavedati popolnoma plastičnih, življenjskih neenakosti, kot tudi tistih metafizičnih. In se vedno in vedno proti njim boriti. Moški pa; ali obstaja kak bolj specifičen razlog, kakor pa da ste leni prasci, da ne morete obesiti perila. Ne; obesite peilo.

By hand and ink.

Advertisements