PARENTAL ADVISORY … FUCK YOU.

by Vidimvas

Pa dajmo spregovoriti o Parental advisory, explicit content. Ne preseneča nas, da je to ameriška pogruntavščina in skoraj nas ne sme presenetiti, da je to ženska pogruntavščina. Tale nalepka se je v rahlo spremenjeni obliki prvič pojavila leta 1985, prvi album, ki jo je imel, pa je bil Princev Purple Rain.

Začelo pa se je vse skupaj s skupino Parents Music Resource Center, ki jo je začela Tipper Gore. Če se vam zdi priimek znan, je to zato, ker je to žena Ala. Ta klub suburban moms je dal ven seznam “Filthy 15”, na katerem so bile sledeče pesmi (zraven je naveden razlog):

# Umetnik Pesem Vsebina besedil
1 Prince Darling Nikki Sex
2 Sheena Easton Sugar Walls Sex
3 Judas Priest Eat Me Alive Sex
4 Vanity Strap on Robbie Baby Sex
5 Mötley Crüe Bastard Violence
6 AC/DC Let Me Put My Love into You Sex
7 Twisted Sister We’re Not Gonna Take It Violence
8 Madonna Dress You Up Sex
9 W.A.S.P. Animal (Fuck Like a Beast) Sex/Language
10 Def Leppard High ‘n’ Dry (Saturday Night) Drug and alcohol use
11 Mercyful Fate Into the Coven Occult
12 Black Sabbath Trashed Drug and alcohol use
13 Mary Jane Girls In My House Sex
14 Venom Possessed Occult
15 Cyndi Lauper She Bop Sex

Sem vam dala linke, da si boste sami ustvarili mnjenje o teh umazanih pesmih. Bi vas pa rada opozorila, da so to globoka 80., kar pomeni, da je povprečni rok bend in povprečni pop band zgledal približno takole:

Ni čudno torej, da je bil Cobain res depresiven. Osemdeseta so bila glam, big hair, spandex, rok se je malo poelektronil, saj so sintiči udarili, predvsem pa so bili zelo daleč oddaljeni od tega, tega, tega, tega in pa tega. In kaj je bilo Tipper Gore, da se je bala za moralnost ameriških otrok? Kot je zelo lepo povedal Dee Snider iz Twisted Sister o njihovi pesmi Under the Blade: “[…] the only sadomasochism, bondage, and rape in this song is in the mind of Ms. Gore. Ms. Gore was looking for sadomasochism and bondage, and she found it.” Dee Sider, je skupaj s Frank Zappom in Johnom Denverjem, pričal pred US Senatom, da je zaveda res neumna. Seveda jim ni uspelo, ker je Amerika globoko hinavska dežela in bog ne daj videti nipla, ampak guns and shooting is A-OK.

Je seveda tudi res, da ta nalepka ni ne vem kako zmanjšala prodaje rok in metal, hiphop in rep albumov (dejansko statistike kažejo, da jim gre z nalepko skoraj bolje), je pa bil to prvi politično organiziran napad na rok/metal sceno. So, thank you, Tipper, we are much safer with you.

Advertisements