BELI FANT

by Vidimvas

Ugotovila sem, da vedno, kadar se spravim pisati o ljubljenem rokenrolu, ne vem, kako naj opišem svoje navdušenje, nad skupino ali posameznikom. Ko bom enkrat to znala, si bom najbrž zaslužila Nobelovo nagrado za literaturo, do takrat pa boste z mano morali trpeti ob neadekvatnih opisih genialnosti mojih rokenrol idolov. Naslednji je Jack White.

Ta genialen Johhny Depp look-a-like je seveda del legendarnih The White Stripesov, The Dead Weather in The Raconteurs. Ima pa tudi zelo uspešen solo prvenec The Blunderbuss. Jack verjame v enostavnost, preprostost in predvsem, da si je potrebno življenje malo otežiti, da pride kaj umetniško uporabnega ven. Igra plastične razglašene kitare, če igra keyboards zraven, si jih postavi predaleč stran, da se mora potruditi, da pride pravočasno do njih, omeji se na uporabo 3 barv in 3 inštrumentov, ampak vseeno ščara več zvoka kot Dream Theater. Njegova estetika je čudovito osvežujoča in kdor lahko naredi kitaro iz steklenice kokakole, kosa lesa in žice, je pač car.

Da so Bele proge, Mrtvo vreme in Pripovedovalci hudo dobri bendi, ki za mene predstavljajo srž rokenrola, tisto kar rokenrol je in tisto, kar rokenrol pooseblja, pričajo naslednji komadi:

Da pa je Jack White genialen rokenroler, pa pričajo njegovi side projecti, kjer je ali producent ali pa igra inštrument ali dva, nekaj izmed njih:

Za 007, sound track z Alicio Keyes za Quantum of Solace.

Z zasedbo Two against one.

Porducent kantri legende Lorette Lynn:

Producent čarovnic The Black Belles:

Na licu mesta iz It might get loud:

Čisto nazadnje pa je me White presenetil in prepričal z videom, za njegovo zadnjo singelco Freedom at 21. Človek včasih pogreša nekaj, pa sploh ne ve, da to pogreša. Vsi smo pogrešali tak video, pa sploh nismo vedeli. Preden si ga ogledate, predlagam, da si samo poslušate Freedom at 21. Komad je hud, ne samo zato, ker pripoveduje o odrezanih podplatih in hoji po soli (o tem kdaj drugič), ima tudi zelo zanimive kitare in bobne. Kar pa komad res naredi, je video. You will see what I am talking about, if you listen first, and look second.

Nenazadnje si oglejte prosim It migh get loud in Under Great White Northern Lights. Pure. Genious.

Advertisements