ČLOVEK ČLOVEKU … ŽIVAL?

by Vidimvas

Zadnje dni se imam že spet Scheiße. Kar pomeni, da se akutno zavedam edine stvari, za katero mislim, da jo moram sanirati, pa je ne znam in ne zmorem. Danes je to pripeljajo zopet do globokega premišljevanja o odnosih. O tistih najbolj osnovnih, ki se jim reče človeški.

Trentutno sem v svoji sobi in poslušam tole in našla sem FF button s Siomne “Človek človeku humanist.” Kaj to pomeni? Pa se dajmo lotit ene Gadget orientirane definicije:

SSKJ:   1. kulturno in umetnostno gibanje v renesansi, ki je poudarjalo pomen človeka, njegovega življenja;

              2. nazor, ki temelji na spoštovanju človeškega dostojanstva in skrbi za človeka.

WIKIPEDIA: is the body of philosophies and ethical perspectives that emphasize the value of human beings, individually and collectively, and generally place more importance on rational thought than on strict faith.

BRITANNICA ENCYCLOPAEDIA: freely applied to a variety of beliefs, methods, and philosophies that place central emphasis on the human realm.

Pač povedano enostavno človek je (bi moral biti) človeku človek. Ampak kaj točno to pomeni? Ja, fino, človeško dostojanstvo in skrb za človeka. Fino. JJ zelo lepo skrbi za dostojanstvo človeka. Prav tako vsi ostali politiki in velika večina drugih ljudi. Pogledano relano smo ljudje en do drugega živali. Po veliki večini ne skrbimo en za drugega, ampak se jemo. Jemo se psihično, jemo se fizično, jemo se. Zažiramo se eden v drugega, si dajemo sol v rane in se enostavno obnašamo Scheiße en do drugega.

Zdaj. S tem ne mislim, da bi si morali vtikati rožice v rit, se poljubljati in nagi plesati okoli prvomajskega kresa. Ne. Morali pa bi se zavedati eden drugega. Prav čisto zares zavedati eden drugega. To pomeni, da se moramo zavedati sledečih stvari:

– Včasih smo vsi pizde. Vsi imamo slab dan in včasih nam gre vse na kurac.

– We are sometimes stoopid. Zelo stoopid. Pač, imamo slab dan.

– Večinoma smo slabe volje. In takrat bi radi, da so tudi drugi slabe volje. Ker če gre meni slabo, potem mora iti vsem ostalim tudi slabo.

– Včasih pa smo si izredno všeč. In takrat morajo vsi videti in vedeti, kakšni carji smo. Ker takrat nam sije sonce iz riti, imamo odgovor na vsako vprašanje, vemo, zakaj je naš BDP tako nizek. In vsi bi nas morali poslušati.

In kako bi nam do pomagalo? Veliki orakelj pravi, da gre moja pravica do pravice drugega. No, to bi morali početi. Ko pridemo do drugega, bi morali pustiti, da drug pride do mene. Včasih biti vljudni samo zato, ker vemo, da bodo drugi zaradi tega presenečeni in veseli. Poskusite biti enkrat res prijazni do prodajalke.

Kaj pa jaz vem? Danes se počutim tako Scheiße, da bi vas najraje vse utopila v žlički vode. Pa se na srečo varno vsak za svojem računalniku.

Advertisements