PONOTRANJENI SEKSIZEM

by Vidimvas

Je stvar, ki sem jo iskala in potem seveda zahvaljujoč Sanctuary, ki me oskrbuje z revijami in časopisi, tudi končno našla. Ponotranjeni seksizem je tisto, kar sem iskala pri ženskem šovinizmu, pa nisem našla. Je dejansko tisto, proti čemur se bi moral feminizem boriti, pa vsi mislijo, da se borimo proti moškim. God, I have some great fucking friends. Pa gremo po vrsti.

1. Ponotranjeni seksizem.

Kaj to pomeni? To, kar vam že od nekdaj poskušam dopovedati. Da se je ta sistem, ki ga živimo in mislimo, imenujte ga karkorkoli hočete, zažrt v nas in s tem tudi vse, kar sistemu pritiče. To je seveda popolnoma relativno recimo skoraj malo razumljivo… kao. Posledično pa, ker smo že od nekdaj ruled by old men with grey shriveled sagging balls, se je njihova mentaliteta zažrla v vse nas. In kaj je s tem narobe? Glede na to, da njihov sistem temelji za ločevanju in izključevanju, ne samo glede na spol, ampak na vse, relativno vse.

Ker smo ženske prevzele tudi seksizem, tudi in predvsem do lastnega spola, se tega sistema ne bomo tako zlahka znebili ali pa ga vsaj v kako pametno smer spremenili. Vem, da ste popolnoma zbegani in zbegane, ker ne veste točno, kaj ta bizarni feminizem hoče od vas. Vem, da se vam ne da premišljevati o tem, koliko ste same seksistične in vem, da se vam ne da premišljevati o tem, kaj vse bi bilo potrebno spremeniti, da bi se počutili res udobno all the time. But, baby steps, baby steps, my friends. In začnite pri sebi, vedno pri sebi. Začnemo pa vsi s tem, da damo glavo iz riti.

2. Novo ime?

Malkontent je rekla, da se ne more opredeliti kot feministka, saj ji ta pojem “feminizem” predstavlja nekaj preživetega, negativnega in enostavno neadekvatnega za tole pluralistično družbo, v kateri živimo. Which is true, and also not. Feminizmu redko rečemo feminizem, ker uporabljamo Women/LGBTQ Studies za šolanje, Gender Equality za politiko itn. Feminizem je res neadekvaten opis tistega, kar delamo in kar živimo. Je pa femizem an sich še kako potreben in dokler ne najdemo boljšega opisa, se bom veselo opredevala kot feminiska. Seveda je Malkontent izpostavila tudi problematiko enakopravnosti, ker operira na – God have mercy on my soul, I am about to cite Hegel – dialektiki, na predpostavki dualnosti. Eni smo zgoraj, eni ste spodaj… tradicionalno smo ženske spodaj, moški zgoraj. Če postanemo enakopravne in dosežemo vse cilje … je potem feminizem odveč? Človeštvo in naša misel še ni prišla v 21. stoletje, ker še vedno radi razmišljamo v dvojini, čeprav jo s slovničnimi oblikami izraža samo slovenščina pa še en mali jezik. Levo-desno, dobro-zlo, zgoraj-spodaj, homo-hetero, moško-žensko so za nas protislovja, čeprav dobro vemo, da niso. Pa o njih ne zmoremo razmišljati drugače.

∞ Išče se

Iščemo torej novo ime za naš način bivanja. Za tiste, ki vemo, da smo ponotranjeno seksistične in najprej delamo na tem. Ki vemo, da moram najprej spremeniti same sebe, da lahko spremenimo sistem. Ki vemo, da feminizem ne pomeni sovraštva, ampak dojemanje ljudi kot ljudi. Ki vemo, da ne zadostuje linearno razmišljanje.

Kaj smo? In kam gremo?

Findlay očitno samo malo po mestu.

findlay

 

Advertisements